Sporty damer på Færder fyr.

Sporty damer på Færder fyr.

TØNSBERG: Færder Fyr har vist vei i 300 år, og det er mye kulturelt som har pågått under jubileumsfeiringen. Noen damer har et litt spesielt forhold til fyret, og forleden samlet 38 kvinner seg til skiløp rundt det rød-hvite fyrtårnet.
EIGIL K. RAMSTAD
Snødybden var lik null, og gråstein skrapet av smøring, men damene i Færder Skilag greide å lage løype rundt Vest-folds 300 år gamle landemerke. I kontrast med det finkulturelle som har skjedd rundt Færder Fyr 1 det siste, bestemte skiforeningen å bidra med litt sportslig folkekultur.
– Mye av den finkulturen som foregår går over hodet på en del folk. Derfor ville vi arrangere et alternativ for alle og enhver. Litt artig er det jo at vi tror Færder Skilag er 15 år. altså et muligjubileum under 300 års feiringen til fyret vårt. sier Sigrun Oma. Sportskultur
Færder Skilag ville hedre det gamle fyret. Selv med 17 grader i vannet og sommervær tok de frem både sparkstøtting, truger og treski. Alt for å gi «jubileumsbamet» litt ekte sportskultur.
– VI tror veldig på det å gå på idealtid, for da vinner alle. Alle blir så glade når de vinner, sier Sigrun Oma.
Er du litt gal, bevegelses-
glad. hunkjønn og har et positivt forhold til snø i alle årstider er du kvalifisert til medlemskap i Færder Skilag. Da kan du være beskyttet av Ski-lagets egen «gudinne», Frodige Færda. De fleste damene er mellom 30 og 50 år.
Moro sammen
– Vi har det moro sammen, men satser også sportslig. Vi går Birkebeinern, deltar i Holmenkoll-stafetten, og tar oss noen turer i fjellet. Hver uke trener vi litt sammen for å greie oss gjennom alt sammen, sier Anne Engh til Tønsbergs Blad.
Hvert år blir «Årets mann» kåret, og i år ble det Arne Næss Senior som stakk av med prisen. Det er store muligheter for at han blir den siste av årets menn, for Skiforeningen diskuterer nå å finne «Årets kjæmekar» lstedet.
– Fyrvokterne på Færder er utvilsomt ekte, norske kjær-nekarer. De gjør en så god jobb ute på fyret, og fortjener masse ros, sier Sigrun Oma, og er stolt av omtalen damene i Færder Fyr fikk under skiløpet forleden.
– Så mye moro, så mye damer, og så lite tyll. sa nestfyr-mann Alf Mathisen til oss. Det var utrolig fint sagt, sier Anne Engh.
Blanke messingen
Nå har de 70 damene i Skila-get gjort en avtale med fyrvokterne om jobb i fyret. På sensommeren kommer damene til å stille opp med pusse-kluter og skraper for å gjøre messingen rundt selve tyret blankt igjen.

Bildetekst
LANGVEISFRA: Det er ikke bare tønsbergensere som er medlemmer i Færder Skilag. Søstrene Britt (t.v.) og Tone Nøren (t.h.) er klare til •skiløp» sammen med Christene Saxegaard. (Privatfoto)
HØYDEPUNKT. På veien ut til Færder blir det avgjort hvem som skal være årets kjemekar. Ev: Sigrun Oma og Anne Engh. (Privatfoto)
SKISKYTING: Skiskyting varen av grenene da Færder Skilag hadde skidag på Færder forleden. Ev: Hilde Eggen Thorseth, Karin Erlingsen og Aslaug Holmelien. (Privatfoto)
TRENINGSLØYPE: Færder Skilag vil gjeme bruke sin nye tre-ningsløype rundt fyrtårnet hyppig. Fyrmester Johnny Berger Olsen hjelper Wenche Kolstad med skiltplantingen. (Privatfoto)

Tags: No tags