Maritimt 1800 tall på Tjøme

Maritimt 1800 tall på Tjøme

Til helgen er det klart for utstillingen «Tjøme og seilskipsfarten» i Tjøme samfunnshus. Det er Tjøme historielag som står bak utstillingen, som varer ut juli.
– Det er viktig å få folk til å se hva som er bakgrunnen for den smule velstand som oppstod her på Tjøme, sier Gøthe Gøthesen fra Tjøme historielag.
– Skipsfarten har mye av æren for det. Vi vil vise hva som skjedde og hvordan folk hadde det.
På utstillingen vil vi få se skipsmodeller, skipsportret- ter, tematavler og maritime gjenstander. Utstillings- perioden dekker 1800-tallet, en periode med sterk vekst i skipsfarten på Tjøme. Gjennom 1800-tallet ble Tjøme- skipene større og flere. I 1800 var det 33 skuter på Tjøme, i 1875 var det 69. Ved folketellingen i 1900 var mer enn to tredeler av mennene på Tjøme sjøfolk.
Til utstillingen har historielaget fått låne en del gjenstander fra Norsk sjøfartsmuseum og Vestfold fylkesmuseum. Videre har historielagets medlemmer kommet med en del ting. Også privatpersoner har bidratt. – Det typiske er at kvinner interesserer seg for dette, forteller Gøthesen.
Men også Gøthesen må kunne kalles interessert – siden midten av 70-tallet har han gitt ut 11 bøker knyttet til det norske maritime miljø.
Gøthesen finner frem et skipsportrett. Det er barken Harmonie, som mesteparten av tiden tilhørte Bache- familien på Kråkere på Tjøme. Han forteller at han i egne unge dager på Kråkere fant små rester av Harmonie ved stranden. Barkens navneskilt hang dessuten på en sjøbod i nærheten. Harmonie ble bygget i 1811 på Sand i Sandeherred (nå Sande¬fjord) og seilte helt til 1883, i Nord-Europa, mest sann¬synlig med trelast. Til slutt ble barken avrigget og lagt opp i bukten på Kråkere- stranden.
Et lite stykke av en større skipsfartshistorie fra Tjøme…
Ragnar Ytrehus

Tags: No tags