Har lagt inn sjøkart på data

Har lagt inn sjøkart på data

30/11-1991

TJØME: Tjøme har nå bokstavelig talt kommet på det internasjonale kartet. Og da dreier det som om kart, nærmere betsemt sjøkart. Tjøme-firmaet Telko A/S, som holder til på Ormelet, har nemlig utviklet et eget datasystem, hvor man har lagt inn sjøkart. Dette systemet ble første gang presentert under båtmessen «Sjøen for alle» tidligere i år, og er blitt møtt med enorm interesse både nasjonalt og internasjonalt.
TERJE WILHELMSEN EIVIND ERIKSEN (FOTO)
Det er Knut Magne Hansen som har utarbeidet dette systemet. Han kom på idéen ifjor høst, og utviklet programmet i vinter. Utstyret er allerede satt i produksjon i England, og det første man får tilbake fra England i slutten av mai, skal installeres ombord i Redningsselskapets nye skøyte «Adeler», som er stasjonert i Stavern.
– Det hele går ut på at sjøkart blir lagt inn på data. Man får nøyaktig de samme kartene opp på dataskjermen som man idag har på papir. Jeg har gjort en avtale med Sjøkartverket, slik at jeg kan bruke deres kart. På denne måten får man opp kart man kjenner fra før. Programmet er bygget opp slik at vi kan få frem oversiktskart hvis vi ønsker det, og vi kan få frem detaljkart over små områder hvis vi ønsker det.
Fordeler
-Hva er fordelen med å ha sjøkart på data?
-Kartene blir meget lett å lese og orientere seg etter. Dette er interessant med tanke på å legge opp reiseruter, måle avstander etc. Det kan man gjøre med meget stor nøyaktig når man bruker dette systemet. Et annet poeng som er verdt å merke seg er at dette systemet kan kobles opp mot navigasjonssystemer (Decca og GPS). Programmet er lagt opp slik at man hele tiden automatisk får
opp riktig kart over farvannet man befinner seg i med egen båt plottet på kartet. Man kan få frem meget detaljerte kart, som gir god oversikt. Det er en stor fordel når man skal passere urene farvann og trange leder.
Enorm respons
-Dette er foreløpig ganske nytt for oss, men jeg tror helt bestemt det er noe å satse på for fremtiden. Responsen på Sjølyst var enorm, og vi har allerede flere internasjonale kontakter som er meget interesert i dette systemet. Vi skal også presentere det for skipstrafikken. Det skjer under «Norship-ping 91» i juni.
-Når det gjelder å legge inn sjøkart på data er dette bare første ledd i en utvikling. Vi er igang med å tilrettelegge bruk et slik kartsystem i en kommunikasjonssentral for blant annet utrykningsbiler, sikkerhet-stransporter etc. Ved å bruke dette systemet vil man hele tiden kunne vite hvor hver enkelt bil befinner seg. Vi har også vært i kontakt med flyvermil-jøet, som synes dette ser meget interessant ut. Det neste blir å få denne informasjonen på CD, som kan lagre svært mye informasjon, sier Knut Magne Hansen til Tønsbergs Blad.
I lystbåter?
– Hva blir prisen på å få dataanlegg for sjøkart installert ombord i en vanlig lystbåt?
– Det er for tidlig å si noe nøy aktig om pris, men vi regner med å kunne holde konkurransedyktige priser. Det som er verdt å merke seg er at det idag ikke finnes sjøkart på data med alle den informasjon dette systemet gir. De sjøkartene man idag har på data gir kun geografisk informasjon, mens i vårt program er det lagt inn all informasjon som finnes på sjøkart idag. Det være seg båer, staker, etc.

Tags: No tags