Tjøme eldreråd drevet internettkafé på biblioteket. 

Tjøme eldreråd drevet internettkafé på biblioteket. 

Siden høsten 2001 har Tjøme folkebibliotek i samarbeid med Tjøme eldreråd drevet internettkafé på biblioteket. Hver fredag i høst og vårhalvåret møtes eldre og pensjonister til sosialt samvær og veiledning i data.
Det er en aktiv gjeng vi møter på biblioteket. Noen sitter allerede foran dataskjermene, mens andre har slått seg ned rundt kaffebordet. Her ligger dagens aviser, og eldrerådet serverer gratis kaffe og kake til de fremmøtte. Mens stemningen er rolig ved maskinene, går praten løst rundt bordet. Her diskuteres nyheter, politikk, data og andre små og store ting. Det runde bordet har også blitt et forum for løsing av verdensproblemer.
Data og eldre
En av dem som sitter rundt bordet er Johan Ringdal, lederen av Tjøme eldreråd siden 2003. Han kan fortelle at oppslutningen rundt internettkafeen er stigende.
– Til å begynne med var det nok noen som spurte seg om det er nødvendig for eldre å lære data. Før trodde jo mange at de eldre ble «dummere» med årene. En psykolog som fulgte en gruppe gjennom mange år, mener faktisk at intelligensen fortsatt kan utvikles. De eldre må bare få mulighetene til å lære, sier han engasjert.
Den spreke pensjonisten mener derfor at eldre vokser når de får utfordringer. Dessuten blir hverdagslivet enklere og livskvaliteten bedre når man henger med i det som skjer i samfunnet.
– Mer og mer informasjon kommer på data. Ofte står det henvisning til en internettadresse for mer informasjon, og da er det fint å kunne litt, sier han.
En av veilederne, Per Hågensen, begynte selv å lære data her. Han har også data hjemme, og har siden lært seg mye ved å prøve seg frem selv.
– Som pensjonist har jeg god tid, sier han, og ser ut til å trives med sin rolle. Lav terskel
Internettkafeen er åpen for alle over 50 år. Her er det ingen krav om forkunnskaper, mange av de som i dag er aktive brukere av datamaskinen, hadde aldri tatt i en maskin før de kom hit. Opplegget er heller ikke lagt opp som et vanlig kurs. Her får alle veiledning på sitt nivå og følger sin egen progresjon. Man kan også få sin egen e-post. Selv om mange av de som er på kafeen er trofaste, er det helt uforpliktende. Du kommer og går når du vil, og etter som det passer. Tilbudet er gratis, og ønsker man en kopp kaffe og en kake-bit, får man det.
Bibliotekar Wenche Roald Naas ønsker at flere oppdager tilbudet og tør å komme innom.
– Det er bare å ta kontakt med biblioteket, eller legge turen hit. Dessuten kan man jo bare komme for å snuse litt på hva det er, sier hun, og legger til at hun nok tror en del er litt usikre på data og derfor kvier seg litt.
E-post
Ved en av maskinene møter vi Erik Rasmussen. Det er andre året han benytter seg av kafeen.
– Jeg var helt blank da jeg begynte. Nå bruker jeg hotmail mye. Jeg sender e-post til slekt i Amerika, Canada og i Molde, forteller han.
Nå venter han bare på å overta brukt datautstyr etter sønnen, og å få Internett hjemme.
Det er både kvinner og menn med denne fredagen, og helt frem til 15. desember holder de det gående, før de tar juleferie. I tillegg til kafeen, kan man også benytte seg av bibliotekets ordinære tjenester.
– 12. oktober skal vi dessuten ha Seniorsurf her. Da er det tilsvarende arrangementer rundt i hele landet, avslutter Roald Naas, før hun ønsker nye brukere hjertelig velkommen i ukene fremover.

CATHRINE ALMQUIST

 AOCR 297  AOCR 298
 AOCR 299

AOCR Svein-Åge Wærhaug-Mathisen

Tags: No tags