Ny sommer på Gamle Ormelet

Ny sommer på Gamle Ormelet

Så er sommerkjøret i gang på Gamle Ormelet. Nå lørdag den 19. åpner den årlige sommerutstillingen -og så den 26. trår Sjøbod-koret og Ole Paus til på den nye utescenen. Den som heter Mamelukka og markerer seg med utdater-te klesplagg på stativ.
– Bare noe vi fant på, forklarer Dorthe Endresen.
Hun har tatt plass på første rad i Mamelukka, på en stein som egentlig er reservert Dionysos:
-Teaterets gud, vinguden og de irrasjonelle krefters gud.
– Han skal få navnet sitt på steinrygglenet her.
– Store ambisjoner?
– Alt er relativt. Noe av det vi håper å få til med denne scenen er å gi unge talenter fra Vestfold muligheter til å presentere seg sammen med kjente og etablerte musikere og kunstnere som er knyttet til huset her. Det er jo mange. Og den 3. juli kan vi invitere til konsert med Aage Kvalbein og Vestfold Ungdomsstrykeorkester!
Utescenen ligger lunt til i
hjørnet mellom hovedhuset og sidebygningen, på baksiden – bygget inn i terrenget med skiferbelagte platåer og store steiner foran en scene med plankegulv og bred trapp ned til neste avsats. Muliggjort med 100.000 i støtte fra Norsk Kulturråd, to tonn skifer sponset av Lieskifer gjennom Stensenteret på Sem – samt to måneders innsats av to polske kunstnervenner som dukket opp på vårparten og viste seg å kunne litt av hvert..
– Og her, sier Dorthe,
– her skal for eksempel
GJENBRUK1: Dører fra det gamle pensjonatet på Ormelet gjør nytte som vegg for utescenen.
GJENBRUK2: Gamle materialer strategisk plassert, skaper en flott ramme rundt scenen.
Anne Helgesens figurteater få flotte muligheter. «Bodies in motion» skal vises flere ganger, den forestillingen som er inspirert av Kjartan Slettemarks helt spesielle dukker. Han skal forresten delta selv også – på sin like spesielle måte – mens han samtidig er en av hovedutstillerne i år, med maleri, objekter og grafikk.
– Det som har fast plass inne på Haugar?
– Der er det jo stengt for tiden, bygningen pusses opp, så vi syns det er viktig at han får en filial her ute på landet
mens kunstmuseet ligger i dvale.
Over tredve konserter og andre arrangementer ute og inne står på programmet frem til punktum settes med den tradisjonelle soppturen 28. august, den blir som vanlig avsluttet med Edgar Ludls gourmetmåltid, og denne gang supplert med orale godbiter fra Niels Chr. Geelmuyden.
Og er det mange kjente og publikumslokkende navn i konsertprogrammet, er det ikke dårligere på utstillings-siden, med mange etablerte
og kjente kunstnere blant de tyve som deltar med maleri, grafikk, skulptur, glass og krukker. Og den driftige galleristen er fornøyd:
– Ekstra hyggelig syns jeg det er i år – med det at vi har fått inn folk som er spesielt aktuelle i billedkunstmiljøet nå. For eksempel en som Frank Brunner, en av de unge malerne som har gjort seg veldig gjeldende.
Og så har vi en jente fra Krakov! Edyta Sobieraj heter hun og begynner å få et navn i polsk kunstmiljø. Henne er det da flott å få presentere her på Tjøme?
Og hun er kommet i godt selskap.
– For oss blir utstillingene her på Ormelet viktigere og viktigere, sier Dorthe.
-Vi merker at det de siste årene har vokst frem en helt ny interesse for billedkunst. Ikke minst blant unge! Og etter en periode hvor det er forsket så mye innen data- og videokunst viser maleriet seg å være like aktuelt – det lever godt ved siden av de nye impulsene.
ELSE MARIE HØST

 AOCR 247b  AOCR 248

AOCR Svein-Åge Wærhaug-Mathisen

Tags: No tags