Feriegjester siden 1920

FERIEGJESTER siden 1920

Overlæge Valentin Fürst kjøpte Bukkholmen på Tjøme sammen med to brødre i 1918. Syv av øyas åtte ferieboliger tilhører i dag etterkommerne. Ikke rart øya bare går under navnet «Fürstholmen».
Tomtene ble kjøpt i 1918, betalt i 1919 og siden 1920 har familien feriert på øya. 92 år gamle Christian Fürst er en av etterkommerne. Han er sønn av over-læge dr. med. Valentin Fürst, og var ni år da han første gang kom til Bukkholmen i 1920.
– Min søster var syv og jeg husker vi gikk hånd i hånd opp fra bryggen. Det var mørkt. Må ha vært overskyet og regn, for dette var jo i slutten av juni. Vi kom reisende med dampski-bet. Kan skjønne det var spennende, vet du. Vi startet fra hovedstaden klokken tre og kom frem til Ormelet
klokken 21.00. Det var der skipet la til. Husker vi hadde med oss 13 kolli første gang. Vi måtte jo ha med alt mulig rart, forteller Christian Furst.
Halvt tjømlinger
Hver sommer har han tilbrakt på Bukkholmen, og kan ikke forestille seg en sesong uten.
– Vi føler oss nesten som halvt tjømlinger, sier datteren Christiane.
Hun har med seg sønnen Marius på 29. Dermed er de tre generasjoner Furst som ferierer i sommerhuset ytterst ute på Bukkholmen.
– Det er åtte hytter til sammen her
på øya, syv av dem tilhører familien. Pluss at vi har familie i Dalen, forteller Christiane.
Hun er «oppvokst» i Sørhuset som ligger omtrent midt på øya. Dette huset har opp gjennom tidene fungert som samlingspunktet. I 1962 – etter Valenting Fursts bortgang – fikk Christianes familie bygge der de har sommerbolig i dag. Det såkalte samlingshuset er det Christianes fillenevø som har overtatt.
– Min bestefar og hans to brødre fikk i sin tid peke ut hvert sitt sommerhus her på Bukkholmen. Det var Nordhuset på toppen, Østhuset og Sørhuset. Og det var mange barn som fikk glede av det. Far, hvor mange hadde de tre brødrene til sammen?
– 16. 16 barn til sammen, så det var nokså folksomt her til tider. Og så gikk det kuer og geiter her før i tiden også. Det var veldig fint, for de holdt vegetasjonen nede, forteller far Christian Furst, som også forsøkte med sauer et år. Det var ikke like vellykket:
– De snauklipte omtrent bare rose-buskene. Da ble jeg lite populær!
Slapper av
Vi møter de tre generasjonene Fürst ute på sommerresidensen. Innerst i Bukkholmveien tar Christiane oss i mot ved parkeringsplassen. Hun viser vei innover stiene i det tette buskaset, før landskapet igjen åpner seg ut mot havet. Og der til venstre ligger sommerhuset. Et beskjedent sådan. Sjansen for å få tillatelse til å bygge ut noe på ferieboligen i strandsonen er omtrent lik null i Tjøme kommune. Dermed må familien nøye seg med det de har. Brygge har de i alle fall fått lov å oppføre. Og den benyttes flittig. Denne dagen er en av de varmeste, og sønnen Marius holder seg der nede ved vannet. Rettere sagt i vannet.
– Nå er det så varmt at jeg tror jeg flytter terrassemøblene inn i skyggen, sier Christiane.
På bordet har hun satt frem norske jordbær, farris og lightbrus.
– Hva liker dere best med å feriere på Tjøme?
– For meg er det beste bare å være her nede.

 AOCR 279

AOCR Svein-Åge Wærhaug-Mathisen

Tags: No tags