Bryggelangs på Hvasser

10 Mai 1988
Bryggelangs på Hvasser
TERJE WILHELMSEN

82 år gamle Mathias Olsen koser seg på bryggekanten i Sandøsund. Olsen er en aktiv fisker, og han bruker kun robåt når han er ute og trekker sine ruser.
HVASSER: Våren er kommet. Det er helt sikkert. De siste dagers varme har fått oss til å glemme regntunge og stormfylte høstdager. For ikke å snakke om isende nordavind som har gjort sitt beste for å gjøre livet surt for en stakkars øyboer i vintermånedene. En liten vandring bryggelangs i Sandøsund på Hvasser minner
oss om at det vi nå går mot lysere og varmere tider. Iskremkiosken har åpnet. Leirskolen er i gang. Båter, pusses og sjøsettes. Alt er ved det gamle. Det er blitt vår i år også. Om ikke lenge springer liljekonvallen ut i full blomst på Sandøya, og gjøken gir lyd fra seg fra lia syd for Fynsbakken.

På vår vandring langs Hvasser-bryggene møtte vi 82 år gamle Mathias Olsen. Olsen er en meget sprek herremann som gjeme forteller historier fra sine mange år som sjømann på de syv verdenshav. Han har opplevd mye. Den samme Olsen er glad i å fiske. Med sin robåt er han daglig ute og trekker sine ruser i sundet mellom Hvasser og Sandøya. Olsen bryr seg ikke om å ha påhenger på båten sin. Han bruker årene når
han skal ta seg frem. Om det blåser så det ryker av sjøen og det er sterk strøm i sundet betyr ikke så mye. Olsen ror ut for å trekke sine ruser allikevel.
Tjøme kommune bygde ifjor et servicebygg for båtfolket i Sandøsund. Det er mange lystbåter som går til havn her i løpet av sommeren. Derfor har toalett, dusj og vaskemuligheter vært et stort savn i mange år. Nå om dagen arbeider Hans Bakken fra Tjøme kommune med å gjøre bygget tilgjengelig også for funksjonshemmede. De som sitter i
rullestol får sin egen innkjørings-rampe fra øst. At det er et stort behov for dette servicebygget viste bruken av det ifjor sommer.
Sandøsund er også hjemme-havn for mange fiskere. Det lokale fiskemottak holder til her, og det er mange som leverer sine fangster her og bruker havna som base før de går ut på sjøen igjen for å fiske mer. Fiskebåten «Scanmar» har vært i Sandøsund det siste året. Båten er egentlig en demonstrasjonsbåt for Scanmar ■Vs. Det er mye moderne utstyr ombord, og i disse dager blir
båten pusset opp. Om ikke lenge drar man til Færøyene for å demonstrere Scanmars moderne teknologiske utstyr. Her blir man rundt en måned, før kursen blir satt tilbake til Norge og Sandøsund.
På bryggekanten i Sandøsund traff vi også unge Une Kristoffersen sammen med sin mamma. Une koste seg i vårsolen med en stor iskrem. Og det var mange som gjorde det samme som Une i helgen. Det var mange som la søndagsturen sin hit.

Tags: No tags