100 år som badegjester

100 år som badegjester

– For noen år tilbake sa hvasslendingen Magnus Frlingsen til meg at «vi regnæ’kke deg som badegjest, Motzfeldt». Det er det største komplimentet jeg har fått fra fastboende her nede. Det sier Fredrik Motzfeldt fra Oslo.

Han er tredje generasjon «badegjest» av Motzfeldt-familien. I år er det hundre år siden fåmilien begynte å feriere på Hvasser.

-Vi antar at Motzfeldt-familien er de første badegjestene som kjøpte feriested på Hvasser. At mange fastboende ikke regner oss som badegjester, er nok fordi vi er og har tilbrakt mye tid her ute gjennom hele året. I grunn prøver vi å unngå den verste tida midt i fellesferien, sier Fredrik Motzfeldt.

Som guttunge lekte han også mye med mange av guttene og jentene som bodde fast på øya, og i dag har han og kona Ellen Jeanette mange gode og nære venner blant de fastboende.

– Sammen med noen av de andre guttene gikk jeg også ærender for kjøpmann Sundseth som liten, husker jeg. Leverte varer rundt omkring på øya. Og så fikk vi lov til å sitte på bakrommet å lese ukebladene dagen før de kom ut i butikken. Det var stas det, minnes Fredrik.

1OO-års markering

I helgen ble 100-års dagen som badegjester markert med en mottagelse i hagen på Motzfeldt-huset i Fynveien 78. Rundt femti gjester – hvasservenner og familie – var invitert. – Dette ærverdige jubileum synes vi fortjente en markering, sier Fredrik og Ellen Jeanette, som har vært gift i 38 år.

  1. juni 1902 fikk 30. juni 1902 fikk Fredriks farfar -Ulrik Anton

Motzfeldt – tilbud om å kjøpe bygningene som sto på festet grunn på Fyn for seks hundre kroner. Skjøtet ble undertegnet 24. juli samme år. I 1919 fikk han tilslag på hele grunnen for syv hundre kroner. Etter den tid har flere generasjoner Motzfeldt tilbrakt store deler av året utpå landstedet.

– Min far arvet eiendommen etter min bestefar før jeg og mine to søsken overtok stedet. Siden 1984 har Ellen Jeanette og jeg stått som eiere etter at jeg løste ut min bror og søster, forteller Fredrik.

Det gamle bevart

– Se her, fortsetter Ellen Jeanette og legger frem noen eldgamle papirer på bordet. -Dette er det originale skjøtet. Og her har vi branntakseringen fra 1872. Sammenligner vi den med taksten fra 1911 kan man lese at dette huset ikke har forandret seg utvendig i det hele tatt med unntak av et nytt vindu. Det var da vedskjulet ble bygget om til pike-værelse, og huset gikk over fra å være et loshus til sommerhus. Det skjedde i 1911 og siden kvaliteten var blitt så mye bedre, var det på tide med en ny branntakst for å få hevet assuransesummen, forteller hun ivrig.

Tomten er på cirka to mål og fortsatt har Fredrik og Ellen Jeanette beholdt både brønnen og utedoen. – Ja, her henter vi vann fra egen brønn og så har vi også utekjøkken, viser Ellen Jeanette oss.

Hele året

Ekteparet, deres tre voksne barn og to barnebarn benytter landstedet så mye de kan hele året, ikke bare om sommeren. De fører loggbok på første og siste bad og på natter-galens ankomst.

– Vi pleier å komme ned hit i mars, og tar morgenbadet allerede da. Og det siste badet tar vi i november, sier Fredrik og smiler.

-Vi trives så godt her ute fordi vi alltid har noe å gjøre her. Gamle hus krever vedlikehold og så er vi begge veldig glade i å holde

på i hagen. Nylig solgte vi huset i Oslo og flyttet inn i leilighet, og dermed er dette blitt hagen vår nå, sier Ellen Jeanette, mens hun plukker ned en stilk med ripsbær som vi får prøvesmake. – Når vi blir pensjonister, gleder vi oss ekstra til å få mer tid her ute på Hvasser, sier hun.

AOCR Svein-Åge Wærhaug-Mathisen

Tags: No tags